Det ska vara ordning och reda i föreningens soprum. Soppåsarna ska vara väl förslutna så att inte skräp sprids över soprummet.
Brf Hybelejen strävar efter att vara miljövänlig och erbjuder därför möjligheten till sopsortering av hushållssopor. Sopsortering uppmuntras av kommunen och taxorna för hämtning och förvaring minskar ju bättre sopsortering man tillhandahåller.
Om alla sopsorterar minskar risken för att soprummet svämmar över av sopor och att föreningen behöver utöka sophämtningarna, vilket medför ökade kostnader för medlemmarna.
Tar samtliga boende sitt ansvar är det vår förhoppning att dagens avtal skall räcka. Därför gäller följande:
Vik ihop wellpappkartonger. De är ofta väldigt skrymmande.
Vik ihop tetrapak och liknande.
Släng enbart hushållssopor.
Packa påsarna tätt och tryck ner dem ordentligt i tunnan.
Det som INTE tillhör hushållssopor skall lämnas på återvinningscentralen. Återvinningscentralen på Våxnäs ligger nära.
Att källsortera innebär att du sorterar ut allt det som inte får kastas i den vanliga soppåsen. Det gör att du minskar din klimatpåverkan genom de energivinster som görs när material återvinns och att det inte sprids giftiga och miljöfarliga ämnen när el-avfall och farligt avfall slängs på fel ställe. Våra återvinningsrum är utsatta för ett högt tryck och vi måste tillsammans bli bättre på att sortera vårt avfall. Gör vi inte det kommer detta innebära kostnadsökningar för föreningen och för dig som medlem.
I varje fastighet finns en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, mangel och möjlighet att hänga tvätt. Bokningstavlor finns vid respektive tvättstuga. Boende har bara möjlighet att boka EN tvättid åt gången. Tvättstugan får användas alla dagar klockan 06 till 24. En bokad tid anses förbrukad om inte tvättningen påbörjats inom 2 timmar. Mattor och annan tung eller skrymmande tvätt får inte tvättas i tvättmaskinerna. Använd alltid tvättpåsar vid tvätt av BH eller andra plagg med hakar eller byglar.
Gör rent efter dig när du använt tvättstugan. Lämna den i det skick som du vill finna den i när du börjar ditt pass.
Trapphus och andra gemensamma utrymmen ska hållas fria från cyklar, leksaker, möbler, prydnadssaker, stegar, grovsopor och annat som kan öka brandrisken eller hindra utrymning eller att räddningspersonal kommer fram.
Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummen eller i cykelställ på gården. Tänk på att många cyklar ska få plats och parkera smart.
Kontakta styrelsen om du har särskilda behov av att exempelvis parkera din rullator i entrén.
Tänk också på att vi alla faktiskt har förmånen att få bo i ett av Karlstads vackraste kvarter. Det förpliktigar och vi behöver alla hjälpa till att hålla det fint och fräscht.
Balkongerna ska för allas trevnad hållas i ordning och boende får inte mata fåglar eller grilla på balkongen. Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket.
Tänk på att alltid visa hänsyn till dina grannar när du röker på balkongen.
Se till att balkongdörren är ordentligt stängd för att undvika att regn eller smältvatten tränger in.
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar med mera samlas ihop efter dagens slut.
Vi ber dig som framför fordon på gården att hålla låg hastighet och se upp för gående och lekande barn.
Parkering får endast ske på av de boende förhyrda platserna.
Det finns separata väntelistor till parkeringsplats, carport och garage. Alla medlemmar kan ställa sig i kö till parkeringsplats som därefter tilldelas i turordning i takt med att de blir lediga. Man kan även välja att avstå en erbjuden plats och behålla sin plats i kön. Då går erbjudandet vidare till den som står näst efter i kön. Innehavare av parkeringsplats kan ställa sig i kö för carport, och har man plats i carport kan man stå i kö för garage. Styrelsen tilldelar parkering för en bil per lägenhet. Kontakta styrelsen via Boappa eller styrelsen@hybelejen.se om du vill ställa dig i kö eller veta mer.
Personliga tillhörigheter får endast förvaras i angivna förvaringsutrymmen. Gångarna ska hållas fria från saker på grund av framkomlighet och brandrisk. Undvik att förvara stöldbegärliga saker i förråden.
Föreningen har som ambition att 1-2 gånger per år anordna en gemensam städdag.
Ägare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten eller inom föreningens områden. Om olyckan ändå skulle vara framme, plocka upp efter er. Husdjur ska vara kopplade inom föreningens område.
För att alla ska trivas är det viktigt vi alla tar hänsyn till varandra. Den som stör och inte rättar sig efter styrelsens tillsägelser kan i värsta fall bli uppsagd från lägenheten. Hänsyn ska tas i såväl lägenhet och balkong som i trapphus, tvättstuga och på gården.
Mellan klockan 22 på kvällen och klockan 07 på morgonen är det extra viktigt att visa hänsyn till grannarna och du bör därför under denna tid undvika att spela hög musik, köra tvätt- och diskmaskiner och annat som låter mycket.
Du är även ansvarig för störningar som dina gäster eller andra i din lägenhet orsakar.
Röka får du göra hemma eller utomhus. Rökning är absolut förbjudet i trapphus, förråd och andra gemensamma ytor.
Vårda och var rädd om föreningens egendom. Kostnader för reparationer och underhåll betalas av alla gemensamt.
Om skada eller annat fel uppstår i fastigheten skall felanmälan göras så snart som möjligt.
Se till att portar och dörrar hålls stängda, speciellt nattetid och släpp inte in okända personer i fastigheten. Lämna inte källardörrar olåsta.
Som bostadsrätthavare får du göra mindre förändringar i lägenheten såsom att lägga nya golv, måla eller byta vitvaror i köket. Även renoveringar såsom att byta kök eller badrum får man göra. För all renovering gäller att man anlitar behöriga hanverkare för t ex eller eller VVS-installationer. Har du behov av elektriker, VVS, snickare eller annan hantverkare går det bra att maila styrelsen som kan rekommendera några med goda referenser
Mer omfattande förändringar, som att till exempel ta ner en vägg eller dra nya rör, kräver styrelsens godkännande. Har du planer på att göra större ingrepp i lägenheten tar du kontakt med någon ur styrelsen och beskriver vad du önskar genomföra. Bifoga gärna en skiss eller ännu hellre ritningar på projektet.
Var även uppmärksam på att en ny lag trädde i kraft 2023-01-01 som för lägenheter som har särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden. Tillstånd krävs även för åtgärder som innebär att dessa värden påverkas.
Visa alltid hänsyn till dina grannar under ombyggnaden så att de inte störs allt för mycket. Och informera dina närmaste grannar om vad som är på gång och hur lång tid det beräknas ta.
Om du är osäker kontakta alltid styrelsen.
Du får, under kortare perioder och vid särskilda skäl såsom arbete eller studier på annan ort, hyra ut din lägenhet i andra hand, efter att du har fått styrelsens godkännande. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och behandlas på styrelsemöte. I ansökan skall du redogöra för skälen till att du önskar hyra ut din bostadsrätt och under hur lång tid perioden förväntas vara. Bostadsrättshavare erlägger en avgift i enlighet för föreningens stadgar.
I ansökan skall du alltså ange skälet till begäran, tidsperiod och vem som ska hyra och bo i lägenheten.
Om uthyrningen pågår längre än två år ska andrahandshyresgästen skriftligen avstå från besittningsskyddet. Detta sker genom avtal med bostadsrättshavare.
När du säljer din bostad ska köparen godkännas av styrelsen. Alla nödvändiga handlingar inför överlåtelse skall finnas tillgängliga via HSB-portalen. Detta hanteras normalt av mäklaren.